James Grayley Architects

Projects
News
About
Contact

Former Dairy

Private Client , Wiltshire, 2019

A new build house sitting within the ruins of a former Dairy

The new house sits on the footprint of the original dairy, partially enclosed by the surviving monumental stone wall. A Contrasting new structure sits sensitively in the historic remnants of the existing building, employing the re-use of materials of the existing barn in a sympathetic but contemporary way to create a carefully crafted new home.

The building references the original structural rhythm whilst providing a carefully crafted sequence of internal spaces, with the rhythm of bays defined by timber paneling. The existing differing roofs will be replaced with a unifying, and more historically accurate, profiled metal roofing. The remaining deep stone plinth grounds the building within its site and is to be retained in the new house. All new structure is contrasting timber frame, built off the plinth of the former building. The timber frame is left exposed externally creating a clear hierarchy of historic and new building form and fabric.

This conversion respects and acknowledges its setting and its past, to create architecture that is both appropriate to and engages in its place.