James Grayley Architects

Projects
News
About
Contact

Millers House

Private Client, Suffolk, 2017

Renovation of a former mill complex in rural Suffolk

The project includes the refurbishment of a portion of the miller’s house and a 19th century store outbuilding, tactical demolition of some later 20th century additions, and the creation of a series of new lightweight structures knitting together the disparate historic fabric.

The works provide new kitchen, dining, utility and entrance spaces with a separate annex structure including a guest bedroom and bathroom.

The position of the proposed buildings re establishes the historic working yard associated with the nearby windmills, whilst generous glazing, sitting below a lightweight canopy, offers expansive views of the surrounding picturesque landscape.

The construction references local agricultural structures, creating a bold yet familiar silhouette. The black timber cladding and pink pigmented render draw on regional Suffolk building traditions.