James Grayley Architects

Projects
News
About
Contact

Printroom

Private Client, Suffolk, 2015

A new print studio and gallery in the Suffolk landscape

The project adapts and reuses abandoned agricultural buildings to create new print studio workshops and gallery spaces for Printroom.

The buildings are located on an elevated plain overlooking the River Alde and are surrounded by wild meadows. They are conceived as a family of forms that create a range of work and hanging spaces, and additional outdoor gallery space within the landscape between the formal galleries. The buildings carefully engage in the existing context to create a place in which to reflect on the works within the context of the natural landscape, the subject of many of the pieces.

The existing timber truss frame structures are to be reused with the building fabric upgraded to create a controlled gallery climate. The buildings purposefully maintain their existing bold form and restrained palette of materials, but are purposefully detailed in a contemporary manner that acknowledges and engages in the local vernacular craft of building.

 

Photographs : David Grandorge